O Expose Ledarhundar
Logo alt="Logga Expose">


 

Expose ledarhundar är ett familjeföretag, beläget i Säter i Södra Dalarna. Jenny Lindgren är ansvarig för hundverksamheten i företaget.

Vi samarbetar med DISA (dogs in service and aid) och Göta hund. Tillsammans utgör vi, under namnet DISA, en av tre leverantörer av ledarhundar till den svenska marknaden. Gemensamt med ovanstående företag, samt Guide dog Stockholm och Omsorg och Assistanshundar Skåne, driver vi även Assistanshundskolan. Genom Assistanshundskolan erbjuder vi övriga typer av assistanshundar till både vuxna och barn med särskilda behov.

Länk till Assistanshundskolan

Verksamheten

Expose, bedriver en egen avelsverksamhet inriktad på att ta fram assistanshundar av hög kvalite, både medicinskt och mentalt. Våra valpar bor hos fodervärdsfamiljer under sitt första levnadsår. Där får de en trygg och kärleksfull bas där de får vara en del av familjen och skaffa sig mängder av erfarenheter. Support till företagets fodervärdar utgör givetvis en viktig del av företagets verksamhet!

När hundarna är 12-18 månader kommer de hem till oss för en testperiod, där vi tittar på hundens lämplighet för att bli assistanshund. De hundar som klarar alla tester fortsätter sedan sin utbildning i ytterligare 6-10 månader. Utbildningen ser självklart lite olika ut beroende på den blivande förarens behov. Efter genomgången utbildning väntar en examination.

Mycket stor vikt läggs vid arbetet med att hitta ”rätt” hund åt ”rätt” förare – allt för att förutsättningarna för ett gott samarbete ska vara de bästa!
Sedan väntar en samträningsperiod där hund och förare får chansen att lära känna varandra, och påbörja sin tid tillsammans på ett tryggt och lugnt sätt. Som blivande hundförare är det viktigt att man får lära sig hantera sin nya familjemedlem på rätt sätt, för att samarbetet dem emellan ska bli så bra som möjligt!

Att få följa den lilla valpen från valplådan och hela vägen fram till en färdig assistanshund är otroligt roligt. Att sedan få se dem samarbeta och utvecklas vidare tillsammans med sina nya förare är helt fantastiskt!


Bakgrund

Jenny började sin bana inom brukshundklubben som SBK instruktör och agilityinstruktör. 1998 väntade en ettårig utbildning till dressör inom flera olika tjänstehundsområden, förlagd till Hundskolan i Sollefteå. Därefter kom en fördjupningsutbilning med inriktning mot ledarhund och rehabhund (hundar för personer med andra typer av funktionsnedsättningar).

Efter ett par års jobb vid Blindeforbundets forerhundskole i Oslo, väntade en anställning som ledarhundsdressör vid Hundskolan i Sollefteå. Den skolan lades så småningom ned, och i samband med detta, år 2007, började vi bedriva verksamheten i egen regi.

Hos oss är hundarna en del av familjen och tumlar runt med våra två barn. Till familjen hör också blandrashunden Tess, som är utbildad räddningshund och har även dresserats för att delta i Evenemang i Gagnefs musikaluppsättning av The Wiz -06.

Jenny är i grunden utbildad förskollärare. Under ett antal år fungerade Jenny som hundansvarig för en verksamhet med besökshundar inom äldrevården i Säters kommun. Det är fantastiskt att se vilken glädje hundarna kan sprida bland både gammal som ung!


 
 
 
 Vill du bli fodervärd?

Vi behöver ständigt nya fodervärdar till våra blivande assistanshundar. Kontakta oss om du känner att du har tid och intresse av att ta hand om en valp under cirka ett år.


 
   Expose AB | Dalsbyvägen 23 | 783 35 Säter | jenny@ledarhundar.se